Wij maken zelf onze advertenties

Het is ergens heel mooi om te zien dat gemeenten en waterschappen inzien dat er meer nodig is dan een platte vacature tekst om de juiste mensen te werven. Ik geniet dan ook zeker van al die nieuwe werkenbij websites , prachtige templates met foto’s van collega’s maar nog steeds stel ik mijn klant de vraag of dat voldoende is.

In principe kan iedereen met de Canva’s uit deze tijd zelf hele mooie templates maken, maar raak je daarbij dan ook de snaar bij jouw potentiele kandidaat? Het is vaak de combinatie van een doelgroep analyse & candidate persona die de voedingsbodem zijn van een goede advertentie die converteert.

Ik zie ook heel vacatures gedeeld worden binnen het eigen netwerk. Dit is super natuurlijk want ‘referral recruitment’ is een sterk onderdeel van de totale strategie, maar misschien is de distributie van de vacature op de juiste kanalen nog wel belangrijker?

Met distributie zal je ook weer rekening moeten houden met de juiste ‘tone of voice’ in de advertenties en natuurlijk de output die je krijgt uit candidate persona sessies en doelgroep analyses. 

Chapeau aan iedere organisatie die zelf haar advertenties maakt, maar er komt toch meer bij kijken als je dit succesvol wil doen! Mochten we jullie helpen, klik hieronder voor een afspraak!